Sastojci:
Za testo:
– 2 jaja
– 3 dl mleka
– 1,5 dl ulja
– 2 dl vode
– 3 kašike šećera
– 2 kašičice soli
– 1 kocka kvasca
– oko 1 kg brašna
Za premaz:
– 1 jaje
– 50 g margarina
Za fil:
– 500 – 600 g mlevenog maka
– mleko po potrebi
– 300 g šećera
Priprema:
Kvasac izmešati sa malo toplog mleka, jednom kašikom šećera i jednom kašikom brašna. Poklopiti i ostaviti da nadođe.
Brašno i so pomešati, dodati jaja, ulje, mleko, vodu, šećer i nadošli kvasac. Zamesiti glatko testo. Ostaviti oko pola sata da se udvostruči, zatim ga premesiti i istresti na radnu površinu.
Podeliti na četiri jednaka dela, svaki deo razvući oklagijom i filovati makom. Zaviti u rolat i slagati na podmazanu tepsiju. Odozgo premazati rastopljenim margarinom i umućenim jajetom.
Fil od maka: Mak istresti u jednu posudu, staviti šećer i preliti vrelim mlekom. Mleko dodajte pomalo da se fil ne bi razredio.
Štrudle peći na 200 stepeni dok lepo ne porumene. Pečene prekriti krpom i ostaviti da se malo prohlade pa seći.
Nema komentara:
Objavi komentar