ponedjeljak, 4. siječnja 2016.
Piroške
Ruski običaj je da mladenci prave piroške. Zatim piroške sa zvanicama menjaju za dobre želje ili za nešto novca. Dobra ideja? :)
Sastojci
– 500 ml mleka
– 1 svježi kvasac
– 1 kašičica šećera
– 2 kašičice soli
– 2 žumanca
– 2 belanca
– 800 gr brašna (tip 400)
– fil po želji
Način pripreme
Umlaćiti 500 ml mleka.
U mleko staviti jednu kašičicu šećera, jedan sveži kvasac. Sve to izmešati i ostaviti desetak minuta.
Nakon deset minuta u smesu dodati dva žumanca, dve kašičice soli. Rukama sjediniti smjesu.
Zajedno sa brašnom dodavati jedno po jedno preostalo belance. Bitno je da se tesko lepo umesi, ne sme da se lepi za ruke, a ne sme ni da bude tvrdo.
Testo prekriti i ostaviti dok se masa ne udvostruči. Kada se udvostruči testo premesiti. Ponovo ostaviti da naraste. Kada naraste razviti testo debljine prsta.
Testo iseći na kocke, te na svaku u sredinu staviti nadjev po želji. Krajeve dobro stisnuti kako fil ne bi iscurio.
Piroške ostaviti da malo narastu.
Pržite ih na vrelom ulju ili masti.
Kada se isprže stavite ih na salvetu. Salveta će upiti višak masnoće.
Izvor: domacica.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar