utorak, 29. prosinca 2015.

ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA: Ukusna i jednostavna za pripremu


























Kažu da su svi ljudi ljubitelji čokoladnih torti, samo neki se znaju suzdržati kako ne bi pretjerali sa kilažom, a nekima to ide malo teže.

Sastojci:
250 g čokolade za kuhanje,
150 g putera,
150 g šećera,
4 jajeta,
pola kašičice ekstrakta vanile,
100 g mljevenih badema
Priprema:

Zagrijati rernu na 180 °C i u pleh obložen papirom za pečenje stavite bademe. Pecite ih 5 do 7 minuta, dok ne dobiju boju. Pustiti da se ohlade, a zatim ih sameljite u blenderu.
Odvojite bjelanca od žumanjka u dvije posude, otopiti čokoladu i puter na pari. Ostavite po strani.
Umutiti žumanjke, ekstrakt vanile i pola mjere šećera mikserom i u tu smjesu ubaciti istopljenu čokoladu i mljeveni badem. Zatim umutite ostatak šećera i bjelanca u čvrsti snijeg te polako umiještati u čokoladnu smjesu, koju ćete prebaciti u pleh za pečenje i peći 45-50 minuta na 200 °C.
Premazati čokoladom i ukrasiti sjeckanim bademima (po želji).

Nema komentara:

Objavi komentar