utorak, 29. prosinca 2015.

CRNI KOLAČ: Jednostavna slastica koja osvaja ljubitelje čokolade


























Sastojci:
Biskvit:

150 g margarina
6 žumanjaka
300 g šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike kakaa
5 kašike mlijeka
snijeg od 6 bjelanjaka
Krema:

1,5 dl vode
4 kašike šećera
120 g čokolade
malo kuhane kafe/kave/kahve
Čokoladna glazura:

1 žumanjak
2 kašike vode
70 g čokolade
50 g margarina
Priprema:

Biskvit:
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i margarinom postupno dodajući mlijeko, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Pečeni kolac uzdužno prerežite i polovicu biskvita izmrvite.

Krema:
Prokuhati vodu, kavu(kafu/kahvu) i šećer sa čokoladom, te pomiješati sa izmrvljenim biskvitom.

Glazura:
Na pari rastopite žumanjak, 100 g šećera u prahu , šećer, vodu i čokoladu, te dodajte margarin.

Na kraju biskvit premažite pripremljenom kremom i ostavite da se krema stegne, najbolje preko noći. Na kraju još kolac prelijte čokoladnom glazurom.

Nema komentara:

Objavi komentar