petak, 17. travnja 2015.

Dekorišite zid interesantnim ali i funkcionalnim policama

Dekorišite zid interesantnim ali i funkcionalnim policama

Police su izuzetno praktični elementi namještaja – osim za odlaganje knjiga, dekorativnih predmeta, tehničkih uređaja, fotografija i drugih stvari, dekorišu, pregrađuju i obogaćuju prostor u funkcionalnom i estetskom smislu.

Police svoju primjenu nalaze u svim stambenim prostorijama: kuhinjama, trpezarijama, dnevnim boravcima, dječijim i spavaćim sobama, kupatilima, ulaznim prostorima. Kao praktičan, višenamjenski komad nameštaja, izazov su dizajnerima, koji se kreativno poigravaju i uvijek iznova predstavljaju nove atraktivne oblike te police postaju izrazito dekorativan element enterijera.







Materijali za izradu polica su raznovrsni. Mogu biti napravljene od drveta, iverala, MDF-a, stakla, inoxa, pleksiglasa, kovanog gvožđa ili u kombinaciji više materijala. Oblik i materijal se najčešće prilagođavaju ostalom nameštaju, ali mogu biti izvedene i kao samostalan tj. nezavistan element u prostoru, a pogotovo kada se enterijer uređuje kombinovanjem različitih stilova.

Police u dnevnom boravku mogu biti postavljene na centralni zid te zajedno sa tv uređajem stvoriti celovit element. Mogu se postavljati iznad sedećih garnitura, pored kamina ili samostalno na zidu u punoj ili segmentnoj dužini. Zavisno od raspoloživom prostoru i potrebama, smeštaju se nisko – horizontalno, visoko – vertikalno ili u kombinaciji.

Do punog izražaja u prostoru dolaze kada se koriste u funkciji biblioteke te zauzimaju kompletan zid ili više njih u prostoru. Kako bi se razbila monotonija dugih i visokih ploča, preporučljivo je odabrati police u kombinaciji više materijala, npr. staklo, drvo i metal ili primjeniti više boja. Na taj će način ploče biti dinamičnije, a kompletan ugođaj u prostoru vedriji.

Vrlo praktičan i nenemetljiv položaj polica u dnevnom boravku je iza sjedeće garniture, a na tržištu se već mogu naći modeli dvosjeda i trosjeda sa integrisanim policama na bočnoj ili zadnjoj strani. Postava polica uz grupu za sjedenje zahtijeva prostran dnevni boravak i mogućnost hoda oko istih i stoga nije prihvatljivo rešenje za manje prostore.

Primjena polica u službi pregradnog elementa stvara interesantne prostorne odnose, jer svojom transparentnošću spajaju i razdvajaju te omogućavaju neometano rasprostiranje dnevne svjetlosti u sve dijelove prostora. Naročito efektna rješenja se postižu primjenom staklenih pregradnih polica, koje kao dominantan element, izgledaju vrlo elegantno i profinjeno bez obzira na dimenziju.

Police u spavaćim sobama mogu biti postavljene kao slobodnostojeće na zidovima iznad kreveta ili toaletnih stočića, ali i kao integralni dio kreveta. Ovakve su police idealne za odlaganje knjige, krema, satova i drugih predmeta, potrebnih prije spavanja ili odmah nakon buđenja. Ovakvom postavkom mogu se izbjeći noćni ormarići i rasteretiti prostor.

Djeičje sobe su redovno ispunjene policama. Osim za odlaganje igračaka, neophodne su za čuvanje školskih knjiga i pribora. Dinamična postavka polica, u različitim bojama, dimenzijama i visinama, upotpuniće razigrani ugođaj dečje sobe. Mogu biti postavljene samostalno na zidu, u sklopu ormara ili kreveta. Maštovite i otkačene police upotpuniće neiskorišćene uglove sobe, a primenu naći za odlaganje viška predmeta, koji se u dečjim sobama redovno pojavljuju.

Moderne kuhinje, kao nezaobilazan element, imaju otvorene police. Kuhinja više njie prostorija koja skriva i zaklanja već otvara i prikazuje posuđe, namirnice, pribor itd. Ukoliko ste ipak pobornik zatvorenih kuhinjskih elemenata, policu iskoristite kao poveznicu sa trpezarijom ili dnevnim boravkom.

Funkcija polica u prostoru je višestruka. Jednostavna, ali toliko praktična, postala je nezamjenjiv element u kreiranju prostornog izražaja. Iako se zatvoreni elementi sa policama ponekad čine praktičnijim zbog održavanja i mogućnosti zaklanjanja neželjenih predmeta od direktnog pogleda, otvorene police naglašavaju i oslobađaju velike zatvorene ploče, daju im dinamiku, izražaj te postaju postolja umjetničkih djela, porodičnih fotografija i drugih dragih predmeta, koje rado gledate u svojoj blizini.

namestaj.rs/cazin-danas.com

Nema komentara:

Objavi komentar