ponedjeljak, 20. travnja 2015.

KAKO UREDITI TRPEZARIJU

Inviting Dining Room
Trpezarijski stolovi su poprište divnih i značajnih događaja za jednu porodicu. Ukućani se tu redovno okupljaju, a neretko se za stolom nađu i najbolji prijatelji, sa kojima uz ukusne zalogaje i poneko piće provodimo dragocene trenutke.

Lepo sređena i sa ukusom dekorisana trpezarija svakako će još više popraviti atmosferu i omogućiti da se svi osećaju prijatno i blisko. Ipak, svako preterivanje može izazvati suprotan efekat i učiniti trpezariju previše hladom, pa će se i vaši gosti teže opustiti ako moraju da paze da ne sruše neki od vaših skupocenih ukrasa.

Svetlost

Trpezarijski stolovi treba da budu dobro osvetljeni. Pre svega, potrudite se da što više dnevne svetlosti propustite u trpezariju, jer ona uvek popravlja raspoloženje. Razmaknite zavese i nemojte postavljati visoke predmete ispred prozora, kako bi se svetlost nesmetano širila prostorijom.

Kada je reč o veštačkom osvetljenju, ono treba da bude postavljeno tačno iznad stola. U slučaju da pripremate neku romantičniju večeru, poslušite se svećanjakom kako biste napravili prijatan ambijent. Ovo jeste stari trik, ali nikada ne izlazi iz mode.

Ogledalo i drugi detalji

Ogledala se propuručuju za manje trpezarije, jer će tako napraviti utisak da u prostoriji ima više prostora. Slobodno možete izabrati neko veće ogledalo sa masivnim okvirom.

Nemojte pretrpavati prostoriju ukrasima, ali nemojte ni oklevati da nađete mesto nekoj lepoj posudi, poput vaze, interesante teglice ili svećnjaka. Ipak, čuvatjte se šarenila i gledajte da tonovi budu saglasni.

Trpezarije moraju da budu funkcionalne, da se kroz njih krećete lako, jer ćete stalno unositi i iznositi posuđe sa hranom. Zato izbacite sve što je višak i što može da smeta. Trpezarijski stolovi, trpezarijske stolice, komodica, nekoliko ukrasa na njoj i neki detalj na zidu – to je sve što vam je potrebno.

Boje

Zidove trpezarije bojite svetlim nijansama, a jedan zid ili deo zida možete obojiti nekom jarkom bojom koja će uneti dinamiku u izgled sobe. Takođe, zid možete ukrasiti nekom umetničkom slikom ili lepom fotografijom. Ako su zidovi u svetlim tonovima, onda neke manje detalje slobodno obojite jarkim bojama. Isti efekat ćete postići i kupovinom sitnih predmeta poput posudica ili podmetača u nekoj od jarkih nijansi.

Danas su moderne bele i svetlo plave trpezarije, a nekada je dominirala bordo i crvena boja.

Trpezarijski stolovi

Neretko je za izgled kompletne trpezarije najbitnije kako izgledaju trpezarijski stolovi. Vrlo je bitno napraviti pravi izbor, jer je sto zauzima centralno mesto i u skladu sa njim se kreira ostatak prostora. Jedna od najvećih grešaka je kupovina prevelikog stola za trpezariju, čime postaje nemoguće napraviti funkcionalan prostor. Uvek treba voditi računa da ima dovoljno prostora oko stola – oko 80 santimetara od ivice stola do zida.

Za dekorisanje trpezarijskih stolova se poslužite malim posudama od stakla, stavite u njih cveće ili čak voće, koje će dati živost. Ako su trpezarije i trpezarijski stolovi mali, na njoh nemojte stavljati visoke predmete kao što su svećanjaci i vaze.

Izvor: www.svijetokonas.net

Nema komentara:

Objavi komentar