utorak, 14. travnja 2015.

Napravite sami: Najbolji domaći munchmallow

On je jedan od najomiljenijih slatkiša svih generacija, a mi vam donosimo odličan recept koji će vam pomoći da ga napravite sami. Prijatno!



Sastojci
  • 450 grama brašna
  • dvije kašike kakaoa
  • prstohvat soli
  • 100 grama šećera
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone i cimeta
  • 220 grama margarina ili maslaca
  • troje jaja

Pjena

  • 120 ml vode
  • 4 kašike svijetlog sirupa ili meda
  • 320 grama šećera
  • 10 grama želatina u prahu
  • 4 kašike hladne vode
  • 4 bjelanjka
  • pola kašike arome vanilije

Glazura

  • 300 grama mliječne čokolade
  • 9 kašika ulja.

Postupak

Sipati na vagu kakao pa dodati brašno, da težina bude 450 grama. Dodati redom ostale suve sastojke, a zatim i isjeckan margarin ili maslac. Gnječiti prstima dok se margarin ne poveže sa ostalim sastojcima ili izmiksati mikserom najmanjom brzinom. Dodati jaja pa zamjesiti tijesto. Tijesto spakovati u najlon vrećicu i ostaviti u hladnjaku najmanje sat, a najduže 3 dana.
Radnu površinu obilno posuti brašnom pa istresti tijesto. Tijesto razvaljati što tanje, jer će keksići prilikom pečenja narasti.
Isjeći malim okruglim kalupom (ili čašom) keksiće i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostatke premijesiti i ponavljati postupak sve dok ima tijesta.
Peći na 190 stepeni desetak minuta. Ostaviti kekse da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Pjena. Želatinu dodati četiri kašike hladne vode. Pomiješati vodu, šećer i med i staviti da prokuha, smanjiti temperaturu i pustiti da kuha 5 minuta. Skinuti s vatre i umiješati nabubreni želatin.
Umutiti čvrstu pjenu od bjelanjaka pa uz neprestano miksanje polako dodavati sirup. Na kraju dodati aromu vanilije i mutiti dok ne dobije gustinu šlaga.
Sipati dobijenu pjenu u vrećicu za ukrašavanje torti sa zvjezdastim nastavkom i filovati kekse. Najbolje je špricu staviti na sredinu keksa i istiskati, a pjena će se širiti u krug.
Ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje dva sata da se osuše.
Glazura. Na laganoj vatri otopiti čokoladu i ulje (možete koristiti i gotovu glazuu, jer je jednostavnija za upotrebu. Obična se mora po nekoliko puta podgrijavati da bi ostala tečna).
Tortice složiti na žicu pa prelivati čokoladom ili jednostavno ih umakati u glazuru i odlagati na masni papir. Gotove kolače ostaviti na sobnoj temperaturi dok se glazura ne stegne.

Izvor: www.minimagazin.info

Nema komentara:

Objavi komentar