četvrtak, 23. travnja 2015.

Ove košpice jačaju srce i mišiće i prijeki su lijek za liječenje Ešerihije koli(RECEPTI)

Ove košpice jačaju srce i mišiće i prijeki su lijek za liječenje Ešerihije koli(RECEPTI)

Na našim prostorima se, kad je lubenica na trpezi, najčešće jede slasno i sočno „meso” ovog ploda dok se koštice po pravilu bacaju. Međutim, te sjemenke obiluju hranljivim i ljekovitim materijama

To je, inače, poznato od davnina tako da su drevni istočnjački iscjelitelji koristili ove sjemenke za čišćenje bubrega i bešike, da smire groznicu…

Trebalo bi samo da se ima na umu da bi sjemenke lubenice trebalo da se pregrizu, istucaju ili samelju jer, ako se progutaju cijele, nema pozitivnih efekata na zdravlje.

Kada je riječ o hranljivim vrijednostima sjemenke lubenice, one sadrže oko 35% proteina neophodnih za formiranje i rast mišićnog tkiva i sintezu energije a da šolja sjemena obezbeđuje 61% preporučene dnevne količine za odrasle.

Osim toga obiluju i amino kiselinama od koji je izuzeno važan arginin jer pospješuje rad srca i reguliše krvni pritisak tako da smanjuje rizik da se oboli od kardiovaskulanih bolesti.

Ostale korisne amino kiseline su triptofan, lizin i glutaminska kiselina. Sjeme lubenice sadrži i vitamine B grupe neophodne u procesu pretvaranja hrane u energiju i kao i druge važne fiziološke procese. Posebno je značajan vitamina B3 ili nijacin koji blagotvorno djeluje na nervni i sistem za varenje ali i štiti zdravlje kože. Od ostalih vitamina B komleksa semenke lubenice sadrže B1 ili tiamin, B2 ili riboflavin, vitamin B6, piridoksin i pantotenske kiseline.

PROTIV PARAZITA
Svježe semenke lubenice istucajte u avanu, pa 100 g sipajte u litar hladne vode, kuhajte 45 minuta na laganoj vatri, procjediti i pijte tri puta dnevno po 200-250 g za lečenje i prevenciju crijevnih parazita.

Nije zanemarljiva ni količina gvožđa neophodnog za proizvodnju crijvenih krvnih zrnaca tako da sjemenke lubenice preventivno djeluju da se ne oboli od anemije i sprečavaju osjećanje slabosti i umora.

SNIŽAVA TEMPERATURU
Izdrobite sjemenke lubenice, pomješajte sa prohlađenom prokuhanom vodom u odnosu 1:10 i pijte svaka 2 sata po kašičicu (možete da dodate šećer ili voćni sirup).

Sjeme se koristi i u kozmetici jer kožu čini mekom i glatkom!

ZA LJEPŠE LICE

Sameljite prosušene sjemenke lubenice pa pomešajte sa prohlađenom prokuhanom vodom da dobijete gustinu tijesta za palačinke. Namažite na lice, sačekajte 15 do 20 minuta i isperite vodom.

PROTIV EŠERIHIJE KOLI
Za  recept protiv Ešerihije koli potrebno je 30 koštica od lubenice i litar vode
1. Sipati vodu u lončić i dodati koštice od lubenice
2. Kada voda počne da ključa, neka vri 10 minuta. Ostaviti da se ohladi i tada dobijenu tečnost procijediti i ostaviti je u frižider. 3. Na bazi te vode možete praviti sokove, limunadu, multivitu i slično.
4. Ta tečnost se može piti i sama, nema specifičan ukus, jedino je malo mutna.
Skupljajte koštice i osušite ih kako bi mogli da ih koristite tokom cijele godine.

Izvor: www.ljekovitirecepti.com

Nema komentara:

Objavi komentar