Sirutka, proizvod od mlieka koji se kroz istoriju koristio daleko više nego danas. Iako neke napredne zemlje poput Švajcarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mliječnih proizvoda, koriste sirutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni uticaji koje ima na zdravlje.
Nutritivne vrednosti
Sirutka je nutritivno izuzetno vrijedna namirnica, jer sadrži jako važne minerale – natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan. Takođe sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i bjelančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.
Najvrijednija komponenta sirutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbjeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak poslije napora.
Idealno piće za starije osobe
Istraživanja sprovedene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da sirutka može da spriječi osteoporozu, jer nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do značajnog razređenja kostiju. Zbog toga je sirutka idealan izbor i za starije osobe.
Preporučuje se i trudnicama, jer one imaju pojačanu potrebu za bjelančevinama. Kako sirutka ima važnu ulogu u oporavku organizma poslije napora, da daje energiju, kao i da sadrži brojne minerale i vitamine, veoma je korisno uvrstiti je u svakodnevnu ishranu.
Izvor: kucnilekar.com
Nema komentara:
Objavi komentar