ponedjeljak, 20. travnja 2015.

TIKVICE: Idealne protiv raka crijeva, čuvaju srce i snižavaju holesterol

Tikvice povoljno djeluju na varenje, snižavaju holesterol, a zahvaljujući velikoj količini antioksidanata u njima, djeluju čak i protivupalno. Ono što tikvice izdvaja kao idealnu namirnicu jeste niska kalorijska vrednost, a uz to su i bogate vitaminima i neophodnim nutrijentima poput vlakana.

tikvice

Zajedno sa dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica, navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.

Dakle, odličan su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, gvožđa i kalcijuma.

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka crijeva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol.

Takođe povoljno djeluju na varenje. Ako ih ne možete konzumirati same u svježem obliku kao salatu, pomiješajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primjetiti bitnu razliku u ukusu.

Zahvaljujući antioksidansima, djeluju i protivupalno, pa su odlične za suhu kožu. Možete ih čak isjeći na kolutove i staviti na kožu da djeluju neko vrijeme. Zbog visokog udjela mangana, tikvica povoljno djeluje na sve funkcije organizma.

Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvjetovi, koji su vrlo delikatni i posebni.

Izvor: Stil

Nema komentara:

Objavi komentar