subota, 18. travnja 2015.

ZAŠTO SOBNO CVIJEĆE PROPADA?

Održati sobno cvijeće lijepim i zdravim nije jednostavno. U najčešće neprirodnim uvjetima modernih stanova biljke se ili zaborave zaliti ili im dajemo previše vode, a prezaposlena domaćica i ne stigne svladati osnove njege za svaku pojedinu vrstu. Saznajte koje su najčešće greške pri njezi popularnog sobnog bilja i hitnoj pomoći za stradale.

AGLAONEMA
Listovi se kovrčaju, a rubovi su im smeđi? Biljka je smještena na prehladno - zimi joj najbolje odgovaraju temperature oko 20°C.

ANTURIJ
Ako biljku smjestimo na prohladno mjesto, cvjetovi će izgledati kao da su promrzli - bijeli posmeđe, crveni postanu ljubičasti i biljka propada.

ASPARAGUS
Lišće žuti i otpada jer se supstrat isušio i pretoplo mu je. Smanjite grijanje, prskajte zrak!

ASPIDISTRA
Ovu čvrstu, otpornu biljku teško je uništiti, osim ako se previše ne brinete o njoj, odnosno ako je pretjerano zalijevate.

ARAUKARIJA
Vašoj sobnoj jeli otpadaju iglice, propadaju donje grane? Uzrok je suh i hladan zrak ili suh kompost.

AZALEJA
Biljka propada, listovi su smežurani - presuhi su i zemlja i zrak. Ako se korijenova gruda jako isušila, potopite je na pola sata u meku vodu i svakodnevno rosite listove.

BEGONIJA
Otpadat će joj pupovi ako je na pretamnom, a do otpadanja pupova može doći i ako biljku često premještate pa je pri tome okrenete drukčije.

Difenbahija
Ovo je prilično zahtjevna sobna biljka, a najčešća je greška pri uzgoju pretjerano zalijevanje, pogotovo odozgo. Voda se tako zadržava na gomolju, pa sredina postaje meka i trune.

DRACENA
Ovo je otporna biljka, ali najčešće ugiba zimi, zbog pretjeranog zalijevanja. To je osobito opasno ako je i temperatura u prostoriji niska. Previše sunca dobro podnosi jedino D. Marginata (ima zelene listove crveno-purpurnog ruba) - ostale smjestite u laganu sjenu.

FIKUS
Ako zimi biljku stavite na pretamno, mogu joj otpadati listovi, a pogotovo su osjetljivi oni prošaranog lišća. Kod Ficusa benjamina može otpadati lišće i zbog premještanja!

KROTON
Zahtjevna je biljka, a osobito pazite da ne bude na prehladnom ili na propuhu jer će joj otpadati listovi.

KALANHOJA
Iako je zahvalna za uzgoj, previše zalijevanja (pogotovo zimi) izazvat će klonuće listova, a čest je i napad plijesni!

KOLUMNEJA
Listovi se suše, otpadaju - biljka izgleda iscrpljeno. Zrak očito nije dovoljno vlažan, potrebno je redovito svakodnevno prskati.

SPATIFIL
Kad primijetite da mu listovi mlitavo vise, znači da mu je presuho. Uronite lonac u posudu s vodom da se dobro napije i češće zalijevajte.

MONSTERA
Ova monstera na crtežu klasičan je primjer što se događa kad velika biljka mora živjeti u malom loncu. Zbog premale posude biljka ne dobiva dovoljno hranjivih tvari iz zemlje, a oštećenja će se najprije pokazati na najgornjem lišću, koje postaje blijedozeleno. Biljka će rasti sve sporije ili će potpuno prestati rasti. Morate je presaditi u veći lonac, možda čak i razbiti stari, pri čemu pazite da ne oštetite korijen. Pazite samo da ne upadnete u drugu grešku pa pretjerate u veličini lonca.

TRADESKANCIJA
Zahvaljujući debeloj stabljici, sobni puzavac može dobro štedjeti vodu i dugo izdržati, a da se ne osuši, ali upravo je taj spori proces opasan jer će proći dosta vremena dok ne primijetite da nešto nije u redu. Ovaj puzavac ne pokazuje manjak vlage povenulim listovima i gubljenjem sjaja lišća, nego se stabljike polagano stanjuju i skvrče, a listovi poprimaju svijetlosmeđu boju ili na vrhovima lagano ružičastu. Spasite što se može: od još zdravih stabljika odnosno najjačih, uzmite reznicu sa 5 do 6 listića i zakorijenite u novu posudu. Ubrzo ćete dobiti novu biljku.

JAGLAC
Kod biljaka s cvatom kao što je jaglac najprije klonu listovi i stabljika. Tada počnu venuti cvjetovi i opadati latice i lišće. To može značiti da se cijeli korijenski splet osušio i skupio te ne može više vući i upijati vodu. U tom slučaju neće pomoći ako se biljka u takvom stanju samo odozgo zalije, nego cijeli lonac zaronite u vjedro s vodom i držite dok ne prestanu izlaziti mjehurići. Prije nego biljku vratite na mjesto, ostavite da se dobro ocijedi.

AFRIČKA LJUBICA
Kada afričkoj ljubici klonu listovi, vjerojatno je riječ o preobilnom i pogrešnom zalijevanju odozgo, umjesto u tanjurić, no ne smijete je ostaviti ni da predugo stoji u podlošku s vodom jer korijen trune. Ostavite je nekoliko dana da se isuši pa je zatim stavite u podložak sa šljunkom i vodom i nadajte se da će se oporaviti. Naime, ako je već i središnji dio rozete truo, nema pomoći.

CIKLAMA
Šest je najčešćih nevolja kod uzgoja:
Listovi žute, padaju u stranu, suše se baze lisnih i cvjetnih peteljki (kao na maloj slici). Uzrok: previše je toplo i tamno, a uz to je ciklama nepravilno zalijevana - po središnjem dijelu. Ako gomolj još nije počeo truliti, odmah biljku premjestite na hladnije, svjetlije i zračnije mjesto. Počnite pravilno zalijevati.
Na listovima, lisnim i cvjetnim peteljkama pa i cvjetovima ima sive plijesni (botritis). Uzrok: prehladno je i prevlažno mjesto bez strujanja zraka. Morate brzo djelovati, prskati sistemičnim fungicidom, smanjiti zalijevanje i poboljšati prozračivanje.
Listovi žute iako su baza biljke i lisne peteljke čvrsti i zdravi. Uzrok: vruć i suh zrak ili izravno sunce. Osigurajte ciklami hladan i vlažan zrak i maknite je s direktnog sunca.
Ciklama vrlo kratko cvate, novi listovi su mali. Uzroka može biti više: pretoplo mjesto, suh zrak, nepravilno zalijevanje bez prihranjivanja. Ispravite propuste!
Klonuli listovi mlitavo vise. Uzrok: zaboravili ste zalijevati pa se supstrat jako isušio. Odmah uronite lonac s ciklamom u veću posudu s mlakom vodom i ubrzo će se oporaviti.
Listovi opadaju. Uzrok: nagli prijelaz iz hladnije u topliju prostoriju. Smještaj prilagodite optimalnoj temperaturi.

Izvor : www.my-garden-of-flowers.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar