utorak, 26. svibnja 2015.

Čokoladna bomba – recept!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolač ne da je dobar, nego je izvrstan, prilično jednostavan za napraviti i definitivno postaje i naš omiljeni. Nazvali smo ga čokoladna bomba zato što to doista i jeste – shvatit ćete to već s prvim zalogajem ovog fantastično kremastog čokoladnog užitka.


A to niti ne čudi, jer u njegovom se sastavu nalazi ni manje ni više nego 500g čokolade! Dakle, ako niste čokoljupci ovo definitivno nije kolač za vas, ali svima onima koji znaju uživati u finom čokoladnom okusu ovo će biti desert snova – moćan, konkretan, fini tamni mekani biskvit sa debelim slojem čokoladne kreme.

Potrebno:


5 jaja
12 dag šećera
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer (s okusom ruma ili bourbun vanilija bi bila idealna)
20 dag margarina
20 dag čokolade za kuhanje
Za čokoladni preljev:

7 dcl vrhnja za šlag
30 dag čokolade za kuhanje
Priprema:

Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje margarin i čokoladu natrganu na kockice.
Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s margarinom.

Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
Izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u pećnici na 175℃ 30 min. Lim u kojem sam ja pekla je dimenzija 40×24 cm i idealan mi je za ovakve kolače.

Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.

U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivom ganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.

Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.

Poslužiti rezano na kocke, na desertnom tanjuriću. Uz ovaj super čokoladni okus idealno bi bilo poslužiti i žlicu-dvije posebno tučenog slatkog vrhnja.


Recept u slikama:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Nema komentara:

Objavi komentar