Predlažemo da isprobate recepte za čokoladne mafine, medenu tortu, sočne kocke, hrskavi tart i grčke kuglice
Medena torta
Sastojci za testo:
- 300 g šećera,
- 5 kašika meda,
- 3 jaja,
- kašičica praška za pecivo,
- 150 g putera,
- 600 g brašna
- i prstohvat soli.
Za krem:
- 200 g šećera,
- kašika brašna,
- 500 ml mleka,
- 200 g putera i
- 2 kašike gustina.
Jaja i šećer pomešajte i skuvajte na pari. Kada smesa naraste, sipajte med koji ste zagrejali sa puterom. Dodajte gustin i još malo mutite.
Sklonite s ringle, postepeno sipajte brašno, prašak za pecivo, prstohvatom soli i umesite testo, ali ne previše tvrdo nego meko.
Pokrijte plastičnom folijom, prohladite, podelite na 11 jednakih delova, svaki stavite u kesu za zamrzivač (od tri kg) i ohladite u frižideru 30 minuta.
Testo ostavite u kesi, oklagijom razvijte kore prema veličini pleha, složite jednu na drugu i ostavite 60 minuta u frižideru.
Makazama odrežite rubove na kesi, sasvim je otvorite, pokrijte masnim papirom, okrenite koru, skinite kesu, premestite na poleđinu pleha i pecite u rerni pet, šest minuta na 180 stepeni. Pečene kore sa papirom složite jednu na drugu i ohladite.
Skuvajte 300 ml mleka i šećer. Ostatak mleka izmešajte sa gustinom i brašnom, sipajte u mleko i kuvajte dok se ne zgusne.
Puter penasto umutite i postepeno dodajte u mleko. Svaku koru nafilujte kremom, poslednju lagano pritisnite, tortu ukrasite po želji i ostavite da odstoji tokom noći u frižideru.
Čokoladni mafini
Sastojci za 12 mafina:
- 150 g šećera,
- 50 g meda,
- jaje,
- 80 ml biljnog ulja,
- 200 g jogurta,
- 200 g brašna,
- 2 kašičice praška za pecivo,
- kašika kakao praha,
- 100 g medenih pasuljica
- i kašičica sode bikarbone.
Za ukrašavanje:
- 350 g slatke pavlake,
- 2 i po kašike kakao praha,
- 3 kesice vanilin šećera
- i 20 g medenih pahuljica.
Mikserom penasto umutite šećer, med, ulje, jogurt i jaje, postepeno sipajte brašno pomešano s praškom za pecivo, kakaom i sodom bikarbonom, a zatim varjačom umešajte medene pahuljice.
U kalup za mafine stavite papirne korpice, sipajte testo, ali tako da popunite trećinu korpice i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
U međuvremenu, umutite šlag od slatke pavlake, dodajte kakao, vanilin šećer i dobro izmešajte. Ohlađene mafine ukrasite šlagom i medenim pahuljicama.
Sočne kocke
Za 35 kolača:
- 400 g bagremovog meda,
- 100 g suvih višanja,
- 5 kašika soka od pomorandže,
- 100 g smeđeg šećera,
- 130 g putera,
- 3 jaja,
- 100 ml slatke pavlake,
- 100 g oraha,
- 200 g oljuštenih badema,
- 400 g brašna,
- 2 kašičice đumbira,
- kašičica cimeta,
- kesica praška za pecivo,
- 2 kašike kakao praha,
- 5 kašika šećera
- i 35 prepolovljenih oraha.
U posudi zagrejte med, šećer i puter, a zatim dodajte jaja, uz stalno mešanje. Sipajte slatku pavlaku i još malo miksajte.
Dodajte krupno seckane orahe i bademe, višnje koje ste potopili u soku od pomorandže i postepeno sipajte brašno izmešano s praškom za pecivo, kakaom i začinima.
Sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme, šećer otopite u teflonskom tiganju, stavite prepolovljene orahe, promešajte, odmah sipajte na masni papir, ohladite i izdrobite.
Ohlađen kolač isecite na kocke i ukrasite karamelizovanim orasima.
Hrskavi tart
Sastojci za koru:
Za fil:
Podijelite ove recepte sa svojim prijateljima :)
- 210 g brašna,
- 125 g putera,
- 80 g šećera,
- 4 žumanceta
- i rendana limunova kora.
Za fil:
- 300 g meda,
- 300 g oraha i
- šoljica ruma.
Mikserom umutite omekšali puter i šećer, dodajte limunovu koru, jedno po jedno žumance i postepeno sipajte brašno. Mešajte dok testo ne bude glatko, stavite u kalup za tart obložen masnim papirom, utapkajte prstima i ohladite u frižideru.
U međuvremenu, dobro izmiksajte med sa rumom, stavite krupno seckane orahe (možete dodati i seckano suvo voće po želji) i promešajte. Na ohlađeno testo sipajte fil od oraha i meda, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30-40 minuta.
Ohlađen tart servirajte sa šlagom.
Grčke kuglice
Za 8 kolačića:
Za sirup:
250 g brašna,
100 g šećera,
kašičica i po praška za pecivo,
prstohvat soli,
125 ml mleka,
40 g putera,
jaje
i rendana limunova kora.
Za sirup:
60 g meda,
30 g putera i
sok od limuna.
U posudi zagrejte mleko i puter, dodajte jaje i umutite viljuškom. Sklonite s ringle, postepeno sipajte brašno pomešano s praškom za pecivo prstohvatom soli, izmešajte i dodajte rendanu limunovu koru. Testo sipajte kašikom u podmazan pleh za projice, ali samo do pola jer će tokom pečenja da narastu. Kolače ispecite u rerni na 180 stepeni oko 15. minuta.
U međuvremenu, u šerpici zagrejte med, puter i sok od limuna. Ohlađene kuglice izvadite iz kalupa, okrenite naopako, prelijte toplim sirupom i servirajte sa grčkim jogurtom, crnom kafom ili espresom.
Podijelite ove recepte sa svojim prijateljima :)
izvor: novosti.rs
Nema komentara:
Objavi komentar