petak, 29. svibnja 2015.

Poslastice sa medom i orasima

 Medena torta

Predlažemo da isprobate recepte za čokoladne mafine, medenu tortu, sočne kocke, hrskavi tart i grčke kuglice


Medena torta

Sastojci za testo:
  • 300 g šećera, 
  • 5 kašika meda, 
  • 3 jaja, 
  • kašičica praška za pecivo,
  • 150 g putera, 
  • 600 g brašna 
  • i prstohvat soli. 

Za krem:

  • 200 g šećera, 
  • kašika brašna, 
  • 500 ml mleka, 
  • 200 g putera i
  • 2 kašike gustina.


Jaja i šećer pomešajte i skuvajte na pari. Kada smesa naraste, sipajte med koji ste zagrejali sa puterom. Dodajte gustin i još malo mutite. 
Sklonite s ringle, postepeno sipajte brašno, prašak za pecivo, prstohvatom soli i umesite testo, ali ne previše tvrdo nego meko. 

Pokrijte plastičnom folijom, prohladite, podelite na 11 jednakih delova, svaki stavite u kesu za zamrzivač (od tri kg) i ohladite u frižideru 30 minuta. 
Testo ostavite u kesi, oklagijom razvijte kore prema veličini pleha, složite jednu na drugu i ostavite 60 minuta u frižideru. 

Makazama odrežite rubove na kesi, sasvim je otvorite, pokrijte masnim papirom, okrenite koru, skinite kesu, premestite na poleđinu pleha i pecite u rerni pet, šest minuta na 180 stepeni. Pečene kore sa papirom složite jednu na drugu i ohladite. 
Skuvajte 300 ml mleka i šećer. Ostatak mleka izmešajte sa gustinom i brašnom, sipajte u mleko i kuvajte dok se ne zgusne.

Puter penasto umutite i postepeno dodajte u mleko. Svaku koru nafilujte kremom, poslednju lagano pritisnite, tortu ukrasite po želji i ostavite da odstoji tokom noći u frižideru.




Čokoladni mafini

Sastojci za 12 mafina:
  • 150 g šećera, 
  • 50 g meda, 
  • jaje, 
  • 80 ml biljnog ulja, 
  • 200 g jogurta, 
  • 200 g brašna, 
  • 2 kašičice praška za pecivo, 
  • kašika kakao praha, 
  • 100 g medenih pasuljica 
  • i kašičica sode bikarbone. 

Za ukrašavanje:

  • 350 g slatke pavlake, 
  • 2 i po kašike kakao praha, 
  • 3 kesice vanilin šećera 
  • i 20 g medenih pahuljica.


Mikserom penasto umutite šećer, med, ulje, jogurt i jaje, postepeno sipajte brašno pomešano s praškom za pecivo, kakaom i sodom bikarbonom, a zatim varjačom umešajte medene pahuljice. 

U kalup za mafine stavite papirne korpice, sipajte testo, ali tako da popunite trećinu korpice i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. 

U međuvremenu, umutite šlag od slatke pavlake, dodajte kakao, vanilin šećer i dobro izmešajte. Ohlađene mafine ukrasite šlagom i medenim pahuljicama.




Sočne kocke


Za 35 kolača:

  • 400 g bagremovog meda, 
  • 100 g suvih višanja, 
  • 5 kašika soka od pomorandže, 
  • 100 g smeđeg šećera, 
  • 130 g putera, 
  • 3 jaja, 
  • 100 ml slatke pavlake, 
  • 100 g oraha, 
  • 200 g oljuštenih badema, 
  • 400 g brašna, 
  • 2 kašičice đumbira, 
  • kašičica cimeta, 
  • kesica praška za pecivo, 
  • 2 kašike kakao praha, 
  • 5 kašika šećera 
  • i 35 prepolovljenih oraha.



U posudi zagrejte med, šećer i puter, a zatim dodajte jaja, uz stalno mešanje. Sipajte slatku pavlaku i još malo miksajte.

Dodajte krupno seckane orahe i bademe, višnje koje ste potopili u soku od pomorandže i postepeno sipajte brašno izmešano s praškom za pecivo, kakaom i začinima. 

Sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme, šećer otopite u teflonskom tiganju, stavite prepolovljene orahe, promešajte, odmah sipajte na masni papir, ohladite i izdrobite. 
Ohlađen kolač isecite na kocke i ukrasite karamelizovanim orasima.


Hrskavi tart




Sastojci za koru:

  • 210 g brašna, 
  • 125 g putera, 
  • 80 g šećera, 
  • 4 žumanceta 
  • i rendana limunova kora. 

Za fil:
  • 300 g meda, 
  • 300 g oraha i 
  • šoljica ruma.


Mikserom umutite omekšali puter i šećer, dodajte limunovu koru, jedno po jedno žumance i postepeno sipajte brašno. Mešajte dok testo ne bude glatko, stavite u kalup za tart obložen masnim papirom, utapkajte prstima i ohladite u frižideru. 

U međuvremenu, dobro izmiksajte med sa rumom, stavite krupno seckane orahe (možete dodati i seckano suvo voće po želji) i promešajte. Na ohlađeno testo sipajte fil od oraha i meda, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30-40 minuta. 

Ohlađen tart servirajte sa šlagom.





Grčke kuglice



Za 8 kolačića:

  • 250 g brašna, 

  • 100 g šećera, 

  • kašičica i po praška za pecivo, 

  • prstohvat soli, 

  • 125 ml mleka, 

  • 40 g putera, 

  • jaje 

  • i rendana limunova kora. 

Za sirup:

  • 60 g meda, 

  • 30 g putera i 

  • sok od limuna.

U posudi zagrejte mleko i puter, dodajte jaje i umutite viljuškom. Sklonite s ringle, postepeno sipajte brašno pomešano s praškom za pecivo prstohvatom soli, izmešajte i dodajte rendanu limunovu koru. Testo sipajte kašikom u podmazan pleh za projice, ali samo do pola jer će tokom pečenja da narastu. Kolače ispecite u rerni na 180 stepeni oko 15. minuta. 

U međuvremenu, u šerpici zagrejte med, puter i sok od limuna. Ohlađene kuglice izvadite iz kalupa, okrenite naopako, prelijte toplim sirupom i servirajte sa grčkim jogurtom, crnom kafom ili espresom.


Podijelite ove recepte sa svojim prijateljima :) 

izvor: novosti.rs

Nema komentara:

Objavi komentar