Ova kraljica zaista vam se mora što češće naći na tanjiru jer je odličan izvor vlakana. Jedna kruška srednja veličine ima oko 100 kalorija i šest grama vlakana. Vjerovatno znate kolika je važnost vlakana u svakodnevnoj ishrani jer održavaju nivo holesterola, odnosno preventivno djeluju na bolesti srca i krvnih sudova, ali i sprečavaju nadutost.
Poput ostalog voća možete računati na kruške kao odličan izvor raznih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6 te kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra i mangana. Posebna je zanimljivt to što kruške sadrže i mineral bor, a on pospešuje apsorpciju kalcijuma. Upravo se zato uvijek naglašava kako su kruške idealne za prevenciju osteoporoze.
Tada ih treba pojesti kada su najviše zrele.. Ako volite kruške u raznim jelima, osim što su zimi idealne u kompotu, možete se upustiti u pripremu raznih jela i poslastica.
Ženama naročit nutricinisti preporučuju radi ženskih bolesti, kao i osteoporoze koja više pogađa žene nego muškarce…
Nema komentara:
Objavi komentar