ponedjeljak, 2. svibnja 2016.

Orhideje - njega i uzgoj !


Orhideje - te njezne ljepotice koje nas obraduju svojim lijepim i elegantnim cvijetovima postale su moj hobi. Pocela sam polako i bojazljivo sa 2 koje sam dobila na poklon i koje su dugo cvjetale svojim prekrasnim cvjetovima. Kad su prestale cvjetati bilo mi ih zao baciti pa sam se pocela raspitivati i istrazivati kako da ih sacuvam. I tako je to krenulo :) Dakle ove orhideje su jednostavne za odrzavati. 

Treba ih postaviti na prozor gdje je svijetlo, ali da nije direktno sunce. Sunce im sprzi listove i cvjetovi im opadaju. Ja im mjenjam mjesto zimi i ljeti, u zimskom periodu mogu slobodno da budu na istocnim prozorima a ljeti ih premjestim na zapadnu i sjevernu stranu. Vole svjetlost i vlaznost, ali ne puno vode, lagano zalijevanje sa malo vode 1 put u 7-8 dana. 
Lako je vidjeti kad su zedne - "zemlja" im je bijela znak da su zedne. I tako one nastavljaju cvjetati,cvjetovi im otpadaju kad su icvjetale, grancice im se suse - to je sasvim prirodno. Grancice koje su se osusile potpuno nakon cvjetanja odsjeci nozem ili makazama, nakon nekog vremena raste nova grancica koja ce nositi nove cvjetove. Nastavimo ih zalijevati kao i ranije. 
Dokle god su im listovi zeleni i debeli /cvrsti nastavljamo njegovati nase ljepotice. Tad su u periodu odmaranja, ali uskoro cete vidjeti novu grancicu i nove pupoljke :) Presadjivenje je malo osjetljiviji dio, ali nije opasno. Orhideje ne treba presadjivati dok cvjetaju i dok im nije postalo tijesno u teglici. Dakle tek nakon 2-3 godine otprilike treba im novi sadrzaj i osvjezenje. Izvadimo pazljivo cijelu sadnicu sa korijenima iz posude, korijeni su izrasli i zamrsili se pa ih moramo lagano protresti i ocistiti od ostaka zemlje , razmrsiti korijen i povuci sve one nezdrave i suhe dijelove. Zemlja u koju se sade orhideje nije obicna zemlja za cvijece , nego je mjesavina kore drveta od bora i pinjola i vlakna ljuske kokososvog oraha. To je vazdusata mjesavina koja podsjeca orhideje na njihovu prirodnu sredinu u sumi i dzungli iz koje poticu. Ta mjesavina se kupi u cvjecarnama i zove se bas zemlja za orhideje. Korijene koje smo tresli od ostataka zemlje ocistimo i odrezemo makazama one koji su suhi ili bez zivotni, jednostavno "osisamo" zamrsene korijene, ali pazljivo. 
Ostavimo zdrave i cvrste . Pripremimo teglicu u koju cemo presaditi orhideju, moze biti nova veca ali moze biti i ona stara u kojoj su bile, samo oprana i cista. A moze i posebna staklena saksija za orhideje Pazljivo stavimo korijen u saksiju u koju smo na dno stavili malo kamencica i zemlje, kad stavimo korijen nasipamo zemlju okolo dok pokrijemo cijeli korijen i lagano, lagano pritisnemo prstima, samo da korijen cvrsto stoji, ne pritiskati jako rukom. Moze se ostaviti koji korijen koji raste direktno ispod listova, taj ne moramo prekriti zemljom, neka ostane izvan i dise . Zemlja ce se sloziti i spustiti nakon nekoliko zalijevanja pa se moze dodati jos malo. Imam jednu staru orhideju ali nju nikako da presadim iako joj je staro i zamrseno korijenje. 
Ta mi nikako ne dozvoljava da je presadim jer svaki put kad mislim da je vrijeme za resadu ona ponovo i prkosno cvjeta svojim lijepim bijelim cvjetovima :) Ne diram je, neka cvjeta na miru dokle hoce i moze, izgleda da je zadovoljna i ovako. Dakle orhideje nije tesko njegovati a ni presadjivati, samo treba pazljivo i pravilno.
 Nakon presadjivanja mozemo im dodati malo tecnosti za prihranu , ima posebna za orhideje. I puno ljubavi ! 
Bit ce vam zahvalane i nastaviti da cvjetaju svojim lijepim i elegantnim cvjetovima :)


Nema komentara:

Objavi komentar