nedjelja, 5. lipnja 2016.

Kobna bol koja se javlja u nogama






















Bol u nogama je jako česta.
Mnogi ignorišu ovaj simptom jer je često bezazlen.Ako se javi specifična bol u nogama koju ćemo u nastavku opisati, može biti koban.Najčešće se ova bol osjeti kao pulsirajuća bomba u nogama.
Sve kako više pomičete nogu sve se više pojačava bol.Čim vam se ovakva bol javi trebali bi posjetiti ljekara.

Uzroci i simptomi bolova u nogama i kolenima

Glavni uzrok bolova u nogama i oticanja nogu je dugotrajno sedenje ili stajanje, koje dovodi do prevelikog pritiska i opterećenja na zglobove i mišiće. Uzroci bolova u nogama su često i povrede, nedostatak kalcijuma, niska gustina kostiju itd. Pored toga, uzroci bola u nogama mogu biti i bolesti bubrega i srca, a nekada je u pitanju i bolest vena. Često se dešava da krv ne teče pravilno prema srcu i tada dolazi do velikog pritiska u venama na nozi i do zadržavanja krvi u njima. 
Tada počinjemo da osećamo bol i težinu u nogama. Proširene vene su plavkaste boje i izbijaju na površinu, a ubrzo se javljaju i grčevi u listovima, pečenje kože, otok i crvenilo. Svi ovi simptomi su uzrokovani dugotrajnim sedenjem ili stajanjem, a proširene vene uglavnom pogađaju žene.
Osim toga, zdravlje vena se narušava usled prevelikog viška kilograma, trudnoće, šećerne bolesti ili srčanih oboljenja. Ukoliko su bolovi u nogama dugotrajni, onda je najverovatnje u pitanju išijas, do kog dolazi usled upale zglobova i oštećenih ligamenata. Ako se na jednoj nozi jave otok, crvenilo i bol, može se desiti da je u pitanju venska tromboza, koja može biti opasna po život.

Najčešći uzroci bola u kolenu su burzitis, odnosno upala tečnosti u kolenu, uska iliotibialna traka, kao i preterani fizički napor. Usled pojačanog naprezanja mišića nogu u njima se stvara mlečna kiselina, koja izaziva bol i zamor. Takođe, uzrok bola u kolenima mogu biti i ravni tabani i loše držanje tela. Visoke potpetice takođe predstavljaju veliko opterećenje za hrskavicu kolena, mogu da ih preopterete i da dovedu do bola.

Nema komentara:

Objavi komentar