petak, 30. lipnja 2017.

LJESNJAK TORTA: Uvjerite Se Zasto Je Ovo Najbolja Torta


Sastojci

Kore

10 bjelanjaka

400 grama šećera

1 zlica octa

200 grama sjeckanih prženih lješnjaka

Krema

10 žumanjaka

3 pudinga od vanile

8 zlica gustina

11 lica šećera

250 grama margarina

1,5 litara mlijeka

100 grama bijele čokolade

100 grama čokolade sa lješnjacima


50 grama čokolade za kuhanje

2 šećera od vanilije

100 grama sjeckanih lješnjaka



Priprema

1.

Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i dodajte 200 grama šećera , pola kašike octa i mutite jso deset minuta. U kalup za tortu stavite papir za pečenje, i preko papira pospite ljesnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 stepeni 90 minuta. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.
2.

Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 decilitra mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.

3.

Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.

Nema komentara:

Objavi komentar