petak, 30. lipnja 2017.
LJESNJAK TORTA: Uvjerite Se Zasto Je Ovo Najbolja Torta
Sastojci
Kore
10 bjelanjaka
400 grama šećera
1 zlica octa
200 grama sjeckanih prženih lješnjaka
Krema
10 žumanjaka
3 pudinga od vanile
8 zlica gustina
11 lica šećera
250 grama margarina
1,5 litara mlijeka
100 grama bijele čokolade
100 grama čokolade sa lješnjacima
50 grama čokolade za kuhanje
2 šećera od vanilije
100 grama sjeckanih lješnjaka
Priprema
1.
Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i dodajte 200 grama šećera , pola kašike octa i mutite jso deset minuta. U kalup za tortu stavite papir za pečenje, i preko papira pospite ljesnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 stepeni 90 minuta. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.
2.
Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 decilitra mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.
3.
Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar