petak, 23. lipnja 2017.

Ovo Je Za Mene Najbolja Baklava I Nazvala Sam Je : MOJA BAKLAVA


Ovo Je Za Mene Najbolja Baklava I Nazvala Sam Je : MOJA BAKLAVA
Posted By: Admin
POTREBNI SASTOJCI:

500 grama kora za baklavu
500 grama oraha
3 zlice prezle
100 mililitara ulja za premazivanje kora
125 mililitara ulja i 125 grama maslaca za zalijevanje  baklave
Zaljev:

800 mililitara vode
800 grama secera
sok od pola limuna



NACIN PRIPREME:

Prvo napravite zaljev kako bi se uspio ohladiti,kuvajte vodu i secer 20-ak minuta i pred kraj dodajte sok od limuna i ostavite da se ohladi dok pravite baklavu jer ide topla baklava i hladan zaljev.

Tepsiju premazite uljem i kore izrezite na velicinu tepsije ako je manja od kora.

Orahe i prezlu izmijesajte zatim u tepsiju redajte 3 kore i svaku premazite uljem cetvrtu pospite orasima i prezlom otpirilike 3-4 kasike i petu koru premazite uljem.

I tako redajte do kraja jednu premazete uljem drugu pospete orasima i prezlom sve dok ne potrosite materijal radite tako.

Na kraju 3 kore premazite samo uljem kao na pocetku ali ostavite i jednu koru sa strane da imate.

Baklavu isijecite dijagonalno zatim zagrijte 125ml ulja i 125g maslaca te preliti preko isječene baklave. Na baklavu staviti jednu cijelu koru koju smo ostavili sa strane kako nebi izgorila.

Baklavu pecite oko 50 minuta na 220 stepeni,ači nakon 10-ak minuta smanjite na 180 stepeni i pecite tako pola sata i onda opet zandjih 10 minuta na 220.

Kada izvadite iz rerne skinite zandju koru koja je malo izgorila i zalite hladnim zaljevom.

Kada upije zaljev mozete je prekriti necim 10-ak minuta kako se ne bi zadnja kora podigla i ostavite da se hlad na sobnoj temperaturi pa onda stavite u hladnjak.

Nema komentara:

Objavi komentar