subota, 18. travnja 2015.

Kolač s bademima i jabukama

Kolač s bademima i jabukama

Sastojci
Za prhko testo:
  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 200 g putera

Za fil i dekoraciju:
  • 50 g grožđica
  • 3 kašike ruma
  • 1,5 kg jabuka
  • 150 g šećera
  • 1 ½  kašičice cimeta
  • 100 g maslaca
  • 100 g listića badema
  • 100 ml slatke pavlake
  • kašičica učvršaivača za
  • šlag

Priprema
1. Pomešati brašno, šećer, so, jaje i puter. Umesiti i napraviti loptu od testa, uviti ga i držati u frižideru oko 60 min. Grožđice poprskati rumom i pustiti ih 15 minuta da upiju.
2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Testo promesiti i razviti na radnoj površini posutoj brašnom. Obložiti testom nauljeni okvir za kolače i pri tom podići ivice oko 3 cm. Dno testa nekoliko puta probosti viljuškom.
3. Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na kockice. Pomešati jabuke s grožđicama, 50 g šećera i kašičicom cimeta. Rasporediti masu po testu. Peći kolač oko 35 minuta.
4. U međuvremenu rastopiti maslac u maloj šerpi. Umešati oko 100 g šećera i karamelizovati ga. Izvaditi kolač i premazati ga tom masom. Peći još 15 minuta, izvaditi kolač, posuti bademom i pustiti ga da se ohladi.
5. Umutiti pavlaku sa učvršćivačem, sipati je u špric za ukrašavanje torti i ukrasiti svaki kolač.

Izvor: www.stvarukusa.rs

Nema komentara:

Objavi komentar