Sastojci
Za prhko testo:
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- malo soli
- 1 jaje
- 200 g putera
Za fil i dekoraciju:
- 50 g grožđica
- 3 kašike ruma
- 1,5 kg jabuka
- 150 g šećera
- 1 ½ kašičice cimeta
- 100 g maslaca
- 100 g listića badema
- 100 ml slatke pavlake
- kašičica učvršaivača za
- šlag
Priprema
1. Pomešati brašno, šećer, so, jaje i puter. Umesiti i napraviti loptu od testa, uviti ga i držati u frižideru oko 60 min. Grožđice poprskati rumom i pustiti ih 15 minuta da upiju.
2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Testo promesiti i razviti na radnoj površini posutoj brašnom. Obložiti testom nauljeni okvir za kolače i pri tom podići ivice oko 3 cm. Dno testa nekoliko puta probosti viljuškom.
3. Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na kockice. Pomešati jabuke s grožđicama, 50 g šećera i kašičicom cimeta. Rasporediti masu po testu. Peći kolač oko 35 minuta.
4. U međuvremenu rastopiti maslac u maloj šerpi. Umešati oko 100 g šećera i karamelizovati ga. Izvaditi kolač i premazati ga tom masom. Peći još 15 minuta, izvaditi kolač, posuti bademom i pustiti ga da se ohladi.
5. Umutiti pavlaku sa učvršćivačem, sipati je u špric za ukrašavanje torti i ukrasiti svaki kolač.
Izvor: www.stvarukusa.rs
Nema komentara:
Objavi komentar