četvrtak, 16. travnja 2015.

Kremasti užitak: Čokoladna Nes torta!

Kremasti užitak Čokoladna Nes torta!

Sastojci

  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 2 bijelanca
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 kašike mljevenih oraha
  • 2 kašike mlijeka
  • 5 kašike ruma

Za krem:

  • 700 ml. mlijeka
  • 2 praška za puding od vanile
  • 120 gr. šećera
  • 2 žumanca
  • 3 kašikice instant kafe
  • 150 gr. putera
  • Za čokoladni preliv:
  • 200 gr. tamne čokolade
  • 400 ml. slatke pavlake

Priprema

Pjenasto umutititi 3 žumance i 3 kašike šećera. U posudi prosijati brašno i kakao, dodati prašak za pecivo i mljevene orahe i pomješati sa žumancem. Umutiti bijelance (3+2) sa kašikom šećera u čvrst snijeg i polako sjediniti sa prethodnom smesom. Izliti smjesu u kalup, obložen pek- papirom i peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.

Pečenu koru prohladiti, odstraniti pek-papir i postaviti na činiju za posluživanje. Oko kore ponovo staviti rubove od kalup za torte i poprskati koru sa mješavine od 2 kašike mlijeka i 7 kašike ruma.

Krema: U 500ml mlijeka dodati šećer i staviti na ringli da zakuha. U preostalo hladno mlijeko razmutiti prašak za puding, dodati žumanca, koja su lagano razmućena i sve dobro izmješati. U vruće mlijeko dodati instant kafu, a onda i razmućeni puding sa žumancem i intenzivno mješati dok se krem ne ujednači, na srednjoj temperaturi. Gotovi krem skloniti sa ringle, prekriti površinu krema prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

Puter pjenasto umutiti pa mu u nekoliko navrata dodati mlaki krem i dobro umutiti mikserom. Kremu preliti preko kore i staviti je u frižider da se dobro ohladi. Čokoladni preliv najbolje staviti narednog dana.

Čokoladni preliv: Čokoladu sitno isjeckati. Vrhnje zakuhati, preliti preko čokolade i mješati dok se ne dobije finu glatku smijesu. Preliti preko fila i hladiti u frižider 2-3 sata.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar