četvrtak, 16. travnja 2015.

Odličan borac protiv raka, šećera, tlaka, debljine… a raste kao korov uz Savu

Čičoka, divlji krumpir ili jeruzalemska artičoka je vrsta suncokreta udomaćena u Americi. Biljka se zbog jestivog gomoljastog korijena danas kultivira širom svijeta. Kod nas raste i divlja, primjerice uz Savu oko Zagreba. Naraste do tri metra visine, cvate žutim cvjetovima i nevjerojatno je zdrava!
Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.
Pomaže kod visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, posebno dijabetesa i pretilosti, a doprinosi i njihovoj prevenciji.
0296007.48

Konzumirana sirova – odlična je za čišćenje organizma od toksina. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti. Korisna je i u prevenciji i liječenju alergija. Smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti crijeva.
Što je važno dijabetičarima, razgradnjom ne dolazi do porasta razine šećera u krvi (glikemijski indeks: 0). Ima visok sadržaj vitamina (B-skupine, C,D, provitamin A – beta-karoten) i minerala (kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo).
Čičoka je također izvor esencijalnih aminokiselina, piše punkufer.hr.

Magazin.hr/punkufer.hr

Nema komentara:

Objavi komentar