subota, 18. travnja 2015.

Ukrasni detalji za vašu baštu

Paviljon, klupa, pergola, paravan i ostali baštenski elementi daće sasvim novi izgled vašem zelenom carstvu.

Foto: Shutterstock

Kada postavite elemente u bašti pažljivo razmislite o njihovom položaju kako ne biste stvorili neželjeni efekat. Pažljivo proučite savete za postavljanje paviljona, klupa, pergola, paravana i ostalih baštenskih elemenata koje vam dajemo u galeriji slika.

Dodatni elementi koji mogu ulepšati vašu baštu su kućica za ptice, mostići, skulpture ili elementi za igru dece. Preporučujemo upotrebu prirodnih materijala i prirodnih boja, odnosno onih koje se uklapaju u okolni pejzaž.

Adekvatno mesto za paviljon. Ukoliko je vaša bašta dovoljno prostrana, ona ispunjava prvi uslov za postavljanje paviljona ili baštenske kućice. Paviljoni se obično postavljaju u mirnom ili izolovanom delu bašte. Mogu se postaviti na uzvišenju (koje možete i sami da napravite), odakle se vide ostali delovi bašte. Paviljon se izrađuje najčešće od drveta, ali i od metala. Oko njega možete da posadite puzavice ili da ga zastaklite u vidu staklene bašte, čime produžavate njegovo korišćenje. Minimalne dimenzije ovog paviljona su 2,20 x 2,20 m.

Svetiljke za baštu. Svetiljke postavljene u bašti treba da obaviju biljke i neke elemente tajanstvenom atmosferom. Ukoliko osvetljavamo samo kuću ili staze kroz baštu pogodnije je osvetljenje odozgo, pa se tada koriste visoke svetiljke. Stubovi visokih svetiljki mogu se oplemeniti puzavicama

Luk obrastao ružama. Romantičan luk se najčešće postavlja na ulazu u baštu, ali se koristi i da razdvoji delove bašte različite namene. Metalni lukovi su češće u upotrebi zbog stabilnosti, ali se prave i lukovi od drveta. Predlažemo ruže puzavice, pošto dobro prekrivaju lukove. Dužina luka mora da odgovara visini ruže.

Baštenska klupa – omiljeno mesto. Baštenska klupa je idealno rešenje za vrt manjih dimenzija. Ona vam može postati omiljeno mesto u toplim letnjim mesecima, ukoliko je postavite ispod krošnje drveta. Obavezno razmislite o pogledu koji imate dok na njoj sedite. Ako izaberete drvo za materijal, onda je klupi potrebna zaštita od vlage tokom kišnih i zimskih dana. Boju možete uklapati sa okolnim spektrom boja.

Pergola kao kutak za odmor. Pergola predstavlja kutak za odmor u hladovini. Ona se ne postavlja izolovano u vrtu već se najčešće nalazi blizu kuće. Izbor materijala za pergolu treba prilagoditi materijalu od kojeg je izgrađena kuća. Često se koristi drvo, ali kombinacija sa kamenom deluje interesantno. Visina pergole treba da je oko 2,5 m. Osnovna namena pergole je da prihvati biljke puzavice i tako formira senovitu površinu u bašti. Rast puzavica koje zasadite treba ograničavati povremenim orezivanjem kako ne bi previše zatvorile prostor. Ozelenite pergolu biljkama penjačicama kao što je klematis koji bogato cveta tokom cele sezone.


Izvor: www.lisa.rs






Nema komentara:

Objavi komentar