Urme rastu u ogromnim grozdovima na palmi. Zbog njihovih korisnih svojstava arapski narodi ih svakodnevno konzumiraju. Urme se lako beru, čuvaju transportuju pa ih ima u prodavnicama širom sveta.
Prirodni šećeri koje u sebi sadrže - u obliku su glukoze i fruktoze. Samlevene suve urme potopljene u vodu u kojoj su prethodno stajale preko noći, predstavljaju dobar lek ukoliko želite da ojačate srce i njegove vitalne funkcije. Urme takođe predstavljaju i vrlo efikasan prirodni lek za mamurluk I dobar su borac protiv starenja. Smiruju nerve, a naučno je dokazano da slatki plodovi zbog puno kalcijuma, magnezijuma i fosfora mogu da preventivno deluju protiv raka. Urme jačaju telo, smanjuju holesterol u krvi, regulišu probavu, štite stomak od parazita i bakterija.
Osim konzumiranja celog ploda, od urmi je moguće praviti džem, kao i pasta za pravljenje kolača i pita. Najskuplje ali i najbolje urme sui z Medine.
Ipak, treba povesti računa ako imate problema sa kilogramima jer jedna urma ima čak 20 kcal.
Iznenadite svoje goste neobičnim spojem i odličnim ukusom ovog specijaliteta!
Sastojci (za 8 osoba):
- 40 urmi ili suvih šljiva bez koštica
- 40 celih badema
- 40 tankih režnjeva slanine
Priprema: Napunite urme ili šljive bademima, obmotajte ih slaninicom i ispržite u rerni na plehu bez ulja (najbolje je da ih stavite na papir za pečenje).
Vreme pripreme: 15 minuta
Izvor: www.lisa.rs
Nema komentara:
Objavi komentar