ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

Jeste li se pitali kamo kukci nestanu zimi?

aieiridsakomar

Ljeti oko naših glava zuje muhe, komarci, pčele, ose i razno razni drugi kukci. No, kad padnu temperature i dođe zima svi ti kukci nestanu. Kamo?

Neki kukci, kao što je leptir Monarh, naprosto odlete u toplije krajeve, kao što to rade ptice selice. No, nemaju svi kukci velika krila i dovoljno snage za takva velika putovanja. Neki kukci se zavuku u svoja skloništa i spavaju neku vrstu zimskog sna. Da bi to mogli izvesti pred kraj ljeta moraju nabaciti dosta sala na sebe. Usto u tijelu im se pokrene kemijska reakcija zbog koje se voda u tijelu kukca pretvara u nešto slično antifrizu pa se ne mogu smrznuti. Kada je vrijeme za dugački san, kukci znaju po tome što dani postaju sve kraći.

Neki kukci, kao što su mravi ili pčele, zapravo ne spavaju zimski san, nego prelaze u stanje smanjene aktivnosti. Mravi se zavuku duboko u mravinjak, tamo gdje ih ne mogu dohvatiti ledeni zimski vjetrovi i hrane se zalihama koje su skupili preko ljeta.

Pčele također uživaju u plodovima koje su skupile preko ljeta, no za razliku od mrava, pčele se zbiju u veliko klupko. Tako se međusobno griju i redovno se mijenjaju u vanjskoj sloju klupka koje je najviše izloženo hladnoći. Naravno, matica se ne miče iz tople sredine.

Nema komentara:

Objavi komentar