srijeda, 28. lipnja 2017.

JAFFA TORTA BEZ PEČENJA…ZA OVE TOPLE DANE JE PUN POGODAK


Ukusna, nepečena torta sa malinama ili nekim drugim voćem, po želji!

Sastojci:

Za koru:

300 grama mlevenog keksa

200 grama mlevenih oraha

100 grama šećera u prahu

100 grama maslaca ili margarina

2 decil. soka od narandže

Za fil:

1 litar mleka

3 kesice pudinga od vanile

3 kasike

gustina

200 grama šećera

200 grama maslaca ili margarina

2 kutije (250 gr) jafa keksa


300 grama malina

za dekoraciju šlag, slatka pavlaka ili čokoladna glazura

Priprema:

Najpre skuvati fil:
Staviti na vatru 1 l mleka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo mleka od te količine i razmutiti puding i gustin. Kad mleko provri, skuvati puding i ostaviti da se prohladi.

Umutiti razmeksali margarin i dodavati kasiku po kasiku mlakog pudinga, mutiti mikserom dok se lepo ne sjedini.
Dok se puding hladi, pripremiti koru:

Sve sastojke za koru staviti u činiju i sastaviti ih, najbolje rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda nece biti potrebno svih 2 dl.
Slaganje torte:

Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruca, masa se fino oblikuje) i formirai koru rukom ili kašikom.

Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lepo “zalepi”. Slagati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dole (keks se NE umače u sok jer na njega idu SMRZNUTE maline* koje će da puste sok).
Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomerale.

Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu glazuru.
Raspored slaganja: kora / malo fila / jafa keks/ maline / ostatak fila / šlag

Nema komentara:

Objavi komentar